7 Ağustos 2008 Perşembe

TIRTIL KURABİYE

Malzemeler:

1 adet yumurta
2 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağı
yarım pk margarin( oda sıcaklığında erimiş)
2 yemek kaşığı sirke
yarım pk kabartma tozu
1 pk vanilya
aldığı kadar un
Süslemek için: 80 gr bitter çikolata (benmari usulü eritilmiş)

Yapılışı:
Bütün malzemeyi karıştırıp yoğur ve kurabiye kalıbına koy tırtıl şeklini ver.170 derecede pişir. Kurabiyeler soğuduğunda bir kenarını çikolata sosuna batır ve süsle.


EV PİDESİ


Malzemeler:


1 yumurta (sarısı üzerine )
yarım su bardağı sıvıyağı
1 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı kuru maya
yarım su bardağı ılık su

İç malzemesi:
250 gr kıyma
3 orta boy patates
3 adet soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
tuz

Yapılışı:
Bir kapta mayayı ılık su ile 15 dk bekletin. Sonra diğer malzemeleri koyup yoğurun. Kuru soğanı temizleyip ince kıyın. Patatesleri soyup rendeleyin. Bir tavada sıvıyağı ile soğanları soteleyin. İçine kıyma ve patatesleri koyup 5-10 dk kavurun. Altını kapatıp baharatlarını koyun. Hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıp oval şekilde açın. 2 yemek kaşığı harçtan alıp içine yayın ve kenarlarını kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp 170 derecede pişirin.


ÇİN SALATASI


Malzemeler:

1 kg kabak
yarım su bardağı pirinç
5 dal taze soğan
yarım demet dereotu
5 yemek kaşığı mayonez
500 gr yoğurt
2-3 diş sarmısak
tuz
üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı pulbiber

Yapılışı:
Kabakları temizleyip rendeleyin ve 10 dk kadar suda haşlayın. pirinçleri de aynı şekilde haşlayın. Taze soğanları ve dereotunu temizleyip ince ince kıyın.Yoğurda rende sarmısakları ve mayonezi ilave edip karıştırın. Kabakların ve pirinçlerin suyunu süzüp yoğurda ilave edin. En üstüne yağda pulbiber yapın ve üzerine dökün.

YAPRAK SARMA

Malzemeler:

500 gr salamura yaprak
4 su bardağı pirinç
2-3 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı kuru nane
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet limon
yeterince su

Yapılışı:
Soğanları temizleyip ince ince kıyın. Tencereye yağı ve soğanları koyup soteleyin. İçine yıkanmış pirinçleri ilave edip karıştırın.Ardından salçasını baharatları ilave edip ocağın altını kapatın. Yaprağı açın içine 2 tatlı kaşığı içten koyup sarın tencereye dizin. Aralarına limon dilimleri koyun. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ve zeytinyağı gezdirin.Suyu azaldıkça azar azar su ilave edin.


HAŞHAŞLI POĞAÇA

Malzemeler:

1 adet yumurta (sarısı üste)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağı
2 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
1 kase ezilmiş haşhaş

Hazırlanışı:
Mayayı bir kasede ılık sütle 15 dk bekletin. Sonra haşhaş hariç tüm malzemeleri katıp yoğurun. Ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın. Merdane ile yuvarlak açın ve içine 1 tatlı kaşığı haşhaşı yayın. Rulo halinde sarın ve yuvarlayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp tepside 1 saat bekletin. 170 derecede pişirin.
TuzBİBER Dergisinin son sayısı için tıklayınız.